canellinidip/smørepålæg

canellini-dip

Cannellinidip/smørepålæg

Alle bønner og linser kan bruges til at lave en lang række plantebaserede smørepålæg og dip. Cannellinibønner er noget særligt i kraft af deres meget milde, neutrale smag og lyse farve. Det gør netop dem perfekte til at lave en meget mild og neutral dip, men på samme tid kan de danne baggrund for at eksperimentere med krydderier og smagsvarianter. Her får du en helt grundlæggende opskrift på cannellinidip, som kan bruges i mange sammenhænge. Den fungerer perfekt som plantebaseret smør til brødet under andet pålæg (tomat, avocado, peberfrugt og andet grønt). Cannellinidip er også skønt som tilbehør til en bagt kartoffel eller ved siden af salat og varme retter. I denne opskrift får du tre forslag til varianter, men du kan eksperimentere med mange forskellige varianter. Kun fantasien sætter grænser.

1 lille/medium skål
INGREDIENSER
1 dåse cannelinibønner, skyllet grundigt (eller 3/4 dl tørrede bønner, opblødt 12-24 timer og kogt i 1 time)
ca ½ dl frisk kogt vand +/- (kogt vand forlænger holdbarheden)
salt efter smag og behag
1 fed hvidløg, fint revet (kan erstattes med 1 tsk hvidløgspulver)
½ teskefuld friskkværnet peber
2 spiseskefuld citronsaft

VARIATIONER
Safran/cannellinidip:  en kvart teskefuld safran. Knus safranen i en morter eller i bunden af en kop med den flade side af en teske. Hæld den knuste safran i en sjat frisk kogt vand og tilsæt det til dippen. Så får du den smukkeste orange dip.
Ærte/cannellinidip: brug 1:1 grønærter og cannellinibønner. Her får du en sødere og fin lysegrøn dip.
Artiskok/cannellinidip: tilsæt 1 dåse drænede artiskokhjerter. Giver en aromatisk og lidt syrligere smag.

SÅDAN GØR DU
Hæld bønnerne op i en mediumstor skål til at blende dem i. Tilsæt ca 3 spiseskefuld vand, citronsaft, peber og hvidløg ( hvis du laver en af variationerne skal du komme henholdsvis safran, ærter eller artiskok i nu). Pas på ikke at tilsætte for meget vand fra starten, det er bedre at justere konsistensen hen ad vejen.

Blend nu bønnerne grundigt med en stavblender og tilsæt vand lidt ad gangen, indtil du har den ønskede konsistens. En halv deciliter giver en mellemfast creme, men du kan også komme mere eller mindre vand i alt efter formål og behag. En fast konsistens er let at smøre tyndt på som “smør”, mens en blødere konsistens egner sig godt til tykkerere lag og som tilbehør til bagte kartofler, salat m.m.

Når du har fået den ønskede konsistens, tilsæt da forsigtigt salt efter smag og behag. Husk at være mådeholden med saltning af maden.

Flyt til sidst cannellinidippen over i en mindre serveringsskål.

Kan holde sig i køleskabet under 5 grader i cirka fem dage.

One response to “canellinidip/smørepålæg

  1. Pingback: alle opskrifter | Op med Grøntsagerne·

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s