ristet mungdhal med tomat og spinat

varme-retter

Ristet mungdahl med tomat og spinat

Dhal er en indisk betegnelse for gryderetter der indeholder bønner og linser som hovedingrediens. Dhal er altid en god måde at få et varmt proteinrigt vegetarisk måltid. For mig har dhal været på menuen jævnligt i de sidste 15 år, og den kan varieres på utallige måder. Fungerer godt, både til frokost og aftensmad.
Mungdhal kan fås uøkologisk hos asiatiske fødevarerbutikker, og økologisk fra mærket “CosmoVeda” hos Helsam Helsekostbutikker. Jeg anbefaler det selvfølgelig økologisk, da mungbønner kan være dyrket i lande med meget ringe regulationer for sprøjtning.

Her er en hurtigt lavet, lækker og fyldig dhalsuppe, der fungerer godt som hovedmåltid med lidt ris eller frisk franskbrød, og eventuelt lidt grøn salat som tilbehør.

2 personer

1 dl knækket/afskallet mungdhal (fås i asiatiske fødevarebutikker)
1 ds flåede hakkede tomater
6 kugler frossen hel spinat
1 tsk karry
1 tsk knust fennikel
1 tsk knust koriander
1 stor spsk revet frisk ingefær ( eller eventuelt 1 tsk tørret ingefærpulver)
1-2 fed hvidløg frisk revet
½ tsk friskkværnet peber
salt efter smag og behag
eventuelt chili efter smag og behag
1 kande friskkogt vand

  • Sæt en keddel vand til at koge
  • Rist mungbønnerne gyldne i en gryde på svag til middel varme, rør rundt jævnligt. Pas på de ikke brænder på!
  • Hæld kogt vand over mungbønnerne, ca ½ liter. vær lidt forsigtig her, da det hele er meget varmt. Alternativt kan du lade bønnerne køle lidt af inden du hælder vand på.
  • Tilsæt karry, fennikel og koriander
  • Skru ned på 2 og lad bønnerne simre bløde i 30 minutter.
  • Tag spinaten ud af fryseren, så den kan tø lidt op på forhånd.
  • Når dhalen har kogt, og bønnerne er bløde, tilsæt da alle øvrige ingredienser og lad retten simre videre indtil spinaten er tøet op og har været oppe og koge let.
  • Smag til efter behag tilsidst med salt, chili og peber, alt efter hvor stærk du gerne vil have den
  • Tilsæt eventuelt ekstra kogt vand for at korrigere konsistensen. Jeg synes den er bedst, hvis den er “let flydende”, ikke for tør og heller ikke for tynd.

Server med frisk brød eller brune basmatiris. Det er også lækkert med en lille salat eller udskåret frugt som tilbehør.